شخصیت شناسی و مهمترین کاربرد های آن
شخصیت چیست؟
شخصیت شناسی از مباحث بسیار مهمی است که برای درک بهتر آن ابتدا باید بدانیم شخصیت چیست؟
تا به حال با خود فکر کرده اید که شخصیت، واقعا چیست و چطور تعریف میشود؟ اکثر افراد فکر میکنند دقیقا میدانند شخصیت چیست.اما با یک جست و جوی ساده متوجه خواهیم شد که حتی برجسته ترین فیلسوفان هم به تعریفی واحد از شخصیت شناسی نرسیده اند.
برای مثال میتوان به تعریف شخصیت از نظر آلبرت الیس، روان شناس برجسته آمریکایی اشاره کرد:
شخصیت شامل رفتارها، سبک فکرها، شیوهی حرف زدن، درک محیط و تعاملهای بین فردی است که پیوسته در یک فرد مشاهده میشود. منبع: www.motamem.org
در حالی که بی اف اسکینر (B.F.Skinner) روانشناس، مخترع، نویسنده، رفتارشناس و فیلسوف اجتماعی آمریکایی، شخصیت را اینگونه تعریف میکند:
شخصیت یک مفهوم غیرضروری است و اصلاً به تعریف چنین واژهای نیاز نبوده و نیست! منبع: www.motamem.org
شخصیت شناسی
شخصیت شناسی از مباحث مهم روانشناسی بوده و نه تنها امروز بلکه در گذشته های دور نیز بسیار حائز اهمیت بوده است. به این صورت که فیلسوفان در یونان باستان افراد را بر اساس خلق و مزاج به چند تیپ شخصیتی تقسیم می کردند. اگرچه همانطور که پیشتر گفته شد، برای این مبحث نیز تعریفی واحد وجود ندارد. به طور کلی همه میدانند لازم است به شناخت کافی نسبت به شخصیت خود و دیگران برسند. زیرا در حساس ترین و مهم ترین بخش های زندگی به این شناخت نیاز خواهیم داشت.
6 کاربرد شخصیت شناسی
شخصیت شناسی با روش های مختلفی صورت میگیرد و دسته بندی ها و همچنین کاربرد های فراوانی دارد. برای مثال به شرح 6 مورد از مهم ترین کاربرد های آن می پردازیم:
- روابط اجتماعی: یکی از کاربرد های شخصیت شناسی در روابط اجتماعی نمایان میشود و کمک میکند تا رفتار مناسب در مقابل افراد را بدانید. نهایتا میتوان از سوءتفاهم ها و شکست های اجتماعی جلوگیری کرد.
- روابط عاشقانه: تحلیل و شناخت شخصیت، باعث میشود در انتخاب همسر بهتر عمل کنید. اگر از ابتدا شخصیت خود و طرف مقابل را بشناسید رابطه عاشقانه ی پایداری را تجربه میکنید.
- مشاوره: شخصیت شناسی در حیطه فعالیت روانشناسان و مشاوران تاثیرات بسیاری داشته است. با استفاده از شخصیت شناسی مراجعین را بهتر میشناسند و به شکلی موثرتر به آنها کمک میکنند.
- انتخاب شغل: بسیار شنیده ام که برخی افراد پس از سالها فعالیت در یک زمینه، متوجه شده اند که به شغل خود علاقه ای ندارند و پیشرفت نمیکنند. زیرا در هنگام انتخاب شغل، شناخت کافی از شخصیت خود نداشته اند.
- مدیریت کارکنان: با کمک شناخت شخصیت ها، مدیران و مسئولین میتوانند در استخدام و مدیریت کارمنان بهتر عمل کنند. انتخاب درست کارکنان و برخورد درست میتواند فرهنگ سازمانی مورد انتظار مدیران را شکل دهد.
- بازاریابی: شخصیت شناسی میتواند به کسب و کارها دسته بندی مشخصی از مخاطبان را ارائه دهد و این امر به بازاریابان برای فروش بیشتر کمک میکند.
کاملا روشن است که شخصیت شناسی در بسیاری از زمینه ها کاربرد داشته و اهمیت زیادی دارد. یکی از معتبر ترین و سریع ترین روش های شخصیت شناسی، بر اساس چهره و با استفاده از عکس میباشد. به وسیله تحلیل شخصیت با اسکن چهره میتواند فقط با داشتن 3 عکس به اطلاعات زیادی دست یابید که با سایر ابزار ها با این دقت قابل دسترسی نیست.